Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2019 19:47 - Де го чукаш...де се пука...народна мъдрост
Автор: dobrodan Категория: История   
Прочетен: 8695 Коментари: 20 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Предоставям на всички няколко извадки от следващата книга. Умолявам прочелите поста да се въздържат от обидни квалификации, а да си отварят очите добре...и да мислят с главите си, а не да отприщват негативни емоции. Из "Великият тюркски език" на Рафис Салимжанов:
"Индианците ацтека били наречени така по името на ритуалните им божества, змийски фигури, боядисани в бяло. Ак на техния език значи бял, цилан - змия. От индианското "акцилан" европейците извели името ацтек. Сравнете ацтекската фраза акцилан с тюркското "ак илан", "ак зилан", "ак жилан". (Тук преводачът си позволи да отбележи паралела за змията и Иджик (Хишдек), син на Боян, който излязъл от окото й, директно от първа страница на "Джагфар Тарих" с цитат: "Творецът изпратил на стълбите на брега край дома му огромна риба, от чието ляво ухо във вид на змия излязъл на бял свят най-младият му син - Иджик. След смъртта на Боян..."Засвидетелствано е и българско племе ищяк, "козлоногите"... Чисто съвпадение...)

В езика майя има отрицателна частица "ма", която присъства и в съвременните тюркски езици (например барма - не ходи, турма - не ставай и т. н.) Първият календарен месец при тях се нарича "яш-кин", т.е. младо слънце, (сравнете тюркското яш-кюн). В езика сиу има дума "тан", която означава ранно утро и съответства на тюркското "танг"- ранно утро! (Пореден паралел - тан, танг...Танг-Ра...Дин Гир...Ден Грее!...Нали нямаше такъв бог...у българите? Или...с шумери и Египет нямаме нищо общо ли!? - бел. прев.) И днес казваме на Слънцето "Райко", нали така?
"Татарският" изследовател Насим Сахапов в скоро излязлата си книга "Тюркските основи на етруския и италианския езици" (2014 г.) пише: "Етруските са живели основно на територията на днешна Италия и след тях са останали повече от 10 000 надписа отпреди 2500-3000 години. До наши дни тия надписи се смятат за неразчетени и са един от най-интересните лингвистични въпроси, с чийто отговор учените по цял свят се измъчват вече триста години. Азбуката е известна, има и няколко разгадани думи. Например auil - година, lup - мъртъв, mi - аз. Само че тези думи и сега с малки изменения са в активна употреба в "татарския" език: ел - година, lup-luq - үлек -мъртъв, mi - мин - аз. Ето един надпис върху етруски надгробен камък. Преписваме:
                                  MI AUIL EC TITEM UKHSIEM ULTE NIKE
                                 МИ АУИЛ ЕС ТИТЕМ, УКСИЕМ, УЛТЕ НИКЕ 

Тук виждаме широко популярни думи: МИ - мин - аз; АУИЛ - ел - година; ТИТЕ - тәти,дете. Останалите думи са ежедневни в "татарския" език: “Минем елы әз балам, үксием, үлде нигә!” или "Детето си невръстно оплаквам - защо умря!?

Според видни наши блогъри етруските са троянци, напуснали областта на Троя след войната. Заминали за Апенините и основали Италия (Идел), поредното съвпадение. На фрески и картини, оцелели от това време, виждаме хора като нас, европеиди, светли и синеоки. Ахил нали също водеше мирмидонци, сега българи...Обаче езикът...защо така езикът...Време е, дами и господа, да свикваме...със съществуването на езика български тюрки...независимо дали ни харесва...с всичките последствия от това в исторически план. Спора за името на града - Троя или Атряч - смятам за окончателно решен.

 




Гласувай:
4



1. radostinalassa - На шлемовете на руските князе е...
20.03.2019 20:25
имало надписи и на тюркски език. Това не ги прави тюрки. Не допускаш ли, че в миналото хората са знаели повече от един език?
цитирай
2. dobrodan - Драга Радостина,
20.03.2019 20:44
И преди хиляди години, и сега много хора знаят повече от един език. Не мога обаче да не допусна, че са използвали и езика, който упоменавам не защото ми харесва невероятно много, а защото на него е написана огромната част от нашата история - изтривана, изгаряна и премълчавана - и този си пост разглеждам като поредна брънка от навързването на истинската, голямата история на българите. Всъщност не знам някой да е успял да даде точна дефиниция на понятието "тюрки". Всички определения са на езикова основа. Аз знам руски - следователно съм русин. Не съм. Българин съм си. Както и децата на хора, дошли отдалеч и заселили се тук, в България. Имам известни познания и по английски. Какъв съм тогава според Вас?
Нека уточня - династия Дуло не води началото си от русите. Руските Ви князе решиха да бъдат руси, а не българи. Бях писал на едно място, че от 4000 години насам все някой от рода Дуло се мъчи да докаже на друг от рода Дуло, че има по-голямо Дуло от неговото. Факт.
цитирай
3. radostinalassa - Преди 5000 години всички са били българи
20.03.2019 21:01
Имам предвид тръгналите от Балканите. С течение на времето са се обособили различни племена. Така , че русите са българи. Имам предвид ДНК - генеалогията, която изследва хаплогрупите.
Дай да изследваме янките, французите и пр. Те са генетична смес.
цитирай
4. dobrodan - Искрено съжалявам, генетиката не е най-силната ми страна
20.03.2019 21:56
Освен това смятам, че с тези изследвания се преследват определени цели. Аз нямам такива цели. В рамките на 10 години ни заявиха, че почти нищо тракийско няма у нас, след това изведнъж се оказахме с почти 60 % балканска кръв - това е наука, но в случая не виждам нищо научно, а само финансови мотиви в една или друга посока
цитирай
5. radostinalassa - Клесев е доказал, че преди 5000 години оттук тръгва към Индия..
20.03.2019 22:10
един поток българи с хаплогрупа Р1а и нататък не го помня. Санскрит е много близък до руския, а той е старобългарски език. Други тръгват на северозапад, и трети към Алтай. В българите са открити само 1 % чужди гени, като са изследвани само българи и помаци. Ние не харесваме другите раси, което е валидно и за тях.
цитирай
6. dobrodan - Санскрит е в основата на прото-новобалканския език
20.03.2019 22:25
И според едно изследване на учени от Волжка България (днес Казан) има пряка връзка
между новобалканския улчийски език, който наследява езика на траките по времето, когато има отново вълна от Североизточна Европа - Литва, Латвия - към Балканите. Улчии са останалите след гръцките нашествия тракийски племена. По-близък до днешните славянски езици с влияние от гръцки и фарси. Сложно е да го обясня, по въпроса има цяла таблица и схема. И на това ще му дойде реда.
цитирай
7. iliyanv - Не те слуша главата нещо ...
21.03.2019 08:46
новобалкански улчийски, учени от Волжка България (днес Казан) и прочие тъпни.
цитирай
8. dobrodan - Имам специални предложения към Вас
21.03.2019 09:36
Хубаво е с непознат човек да се говори на Вие. Просто заради етикета. Второ: отивате при оня господин, който е горе в центъра на снимката в подписа ми и почвате да му обяснявате, че е съавтор на глупости. Желателно е да сте по това време в Байконур, за да се държите с ръце за някой излитащ кораб. Трето: избягахте успешно и се приземихте в Казан. Кажете им, че не са българи, а татари. Давам Ви три минути след това. Говорите глупости на човек, който трябваше в центъра на Москва да покаже българските си документи за самоличност, защото ме взеха за дагестанец, а след години се хвърлиха да ми целуват ръка, защото съм бил невероятния грузински актьор...така и не разбрах кой точно. Дивотиите си пробутвайте, моля, в собствения си блог.
цитирай
9. didanov - чак смешно ми стана
21.03.2019 21:23
и какво са правили т.н. наречените тюрки в Италия преди 2500 години? аа сигурно са поредните азиатски туристи
цитирай
10. didanov - сега сериозно
21.03.2019 21:25
сериозно ли твърдиш че езика на траките, каквито са били и троянци и етруските е тюркски? и не само това но и че са живели на Балканите преди 2500 години? По-скоро е обратното - тюркския език е бил повлиян доста от трако-българския.
цитирай
11. dobrodan - Аз не твърдя нищо.
21.03.2019 21:44
Аз само превеждам и поствам. Дори именците - балканци, които са заминали при китайските тюрки - представа си нямам преди точно колко хиляди години е станало това - отбелязват, че тюрките са имали коне...и са научили езика им.
Почакай да привърша превода. Тогава ще излязат твърде странни, твърде неприемливи неща. Хайде бонус, нали си ми любопитко:):)
Тюркското «иң»-in в смисъла "влизам", "вътре съм" се употребява в много европейски езици. В италиански inder, entrare, intradurre - въвеждам на "татарски" звучат точно по същия начин: иңдер, иңдерер, иңдерә тора. В италианския език има много често употребявана дума “mole” - много, богато; тази дума на "татарски" звучи така - мул.
Аmulet – “ә мул итә” - ще те направи богат.
Аccumulatore – «азысы муллатор» - прави от малкото много.
Поощрявам – stimulare – “өсти мул ары” - ще добави много после.
Всестранен - multilaterale – “мул итә тирәле” - многостранен.
Многоцветен - multicolore – «мул итә колоры» - ще намаже много, ще нарисува.
В италианския език има и преки съвпадения с днешния "татарски" език.
Например:
Земя – terra – җире.
Време - ora – ара.
Бряст - olmo – элмә.
Тихо! - zitto! zitti! – җитте!
Купчина - cumulo – чүмәлә.
Мъкна, влача, извличам – estrarre - өстерәр.
Казвам се – mi chiamo – минем исемем.
Красиво на "татарски" звучи матур. Думата също е широко използвана в италианския:
maturo - зрял, sfumaturо - cуы матуры - красива вода.

Траките не живееха ли чисто географски между тюрките и старите италиански племена, знам ли вече кои бяха:):) Много неща не са това, което изглеждат. Особено в историята.
Една гатанка за лека нощ - отговора вече го знаят немалък брой хора. Футболен клуб "Барселона" - барсили - барс иле. Да си преведеш последните две думи и после да кажеш на какъв език са!
цитирай
12. dobrodan - Нещо за хапване преди обяд :):):)
22.03.2019 10:37
Някакси не успявам да намеря посоката на разпространение на едни думички, та помагайте, г-н Данов...Я да видим сега: Иллат - Еллада - Латио (или Лацио), откъдето после латините ...Или латинците са преди всичките други?
цитирай
13. didanov - най-ранните писмени тюркси писмени знаци
22.03.2019 23:09
са от 8 век СЛЕД ХРИСТА в района на река Енисей Азия! А писмената традиция се развива едва през 11-12 век!!!! така помисли малко, кой език от кого е повлиян, ако сериозно искаш да се занимаваш по темата, ако ли не продължавай с измишльотините.
цитирай
14. didanov - латини е нямало до пристигането на Еней с останалите троянци в Италия
22.03.2019 23:12
едва след като побеждава местния цар Латин и взема дъщеря му за жена, Еней решава да кръсти новия народ от троянци и местни - латини. Просто и ясно.
цитирай
15. dobrodan - Всеки език е повлиян от другите
23.03.2019 09:21
Vseki ezik e povlian ot drugite и не знам как стана, но съм сигурен, че успя да го прочетеш, нали така? Език и писменост са две различни неща. Къде видя в откопирания горе етруски надпис руни? Колкото до царя Латин - той какво такова име носи, че се връзва идеално с думичките, които приведох горе? В желанието да блесне с аргументи човек току вземе, че научи нещо ново. Я сега малко "тракийски" думички рано зарана:
баща - отец - отькъ - с корен АТА (тюркски) - тАТе
брат - бер АТА дар (brother, bruder) или берадар - тюркски, от един баща
дъщеря - индоевропейски, сещай се - dhugater: dhug - АТ - er
Много поздрави на траките да носиш. Е не веднага де (де, както и съюзът да, са спомагателни частици, точно взети от тюркските езици). Втората я употребяваме под път и над път. Хайде (отново тюркизъм, не е само в нашия език) другия път да си напишеш домашното, приятелю мой. Нищо за футбола не видях да си отговорил, нито за земята на големите котки. Писането е лесна работа, четене трябва...и мислене....
цитирай
16. didanov - Да си чувал нещо за индоевропейски език?
23.03.2019 18:56
Опа грешка ти си знаеш само "татаро-тюркския". То май е едно и също според теб. Хайде със здраве
цитирай
17. dobrodan - Имаш и чоколатл за десерт :):):)
23.03.2019 20:03
Това е думата за шоколад у инките. Досущ като тлакя в нашия език. Коренът е толкова стар - със значение вода, че е от дядото на всички езици. Много по-стар от, да речем, Кетцалкоатл и Хуицилопочтли. Абсолютно индоевропейски, очевидно. И да не ти накъртва от шоколада, понеже е много тлъст, малко водичка: " А над Папа, майката на земята, почивал Атеа, бащата на небето. Минало още много време и Папа родила двама синове, Тане и Тангароа. Те се огледали и видели, че няма нито светлина, нито пространство.
- Хайде да отделим Атеа от Папа - казал Тане. Заедно те се опитали да повдигнат Атеа, но не могли даже да го поместят. Скоро се родили братята Ру и с тяхна помощ работата тръгнала по-успешно. Те отделили Атеа от Папа. Бавно повдигали Атеа все по-високо и по-високо, накрая над земята се разпрострял небосводът. Възникнали три сфери: Рангипо - подземна и подводна сфера, Рангимарама - светът,в който живеем, и Рангирева - небесната сфера над нас. Тангароа станал господар на океана, а Тане закрепил на небето звездите, Слънцето, Луната и станал техен господар. След това Тангароа направил Тики - първия човек на земята - и понеже той не искал да живее сам..."

Разказ на Теихо Атепанги.
Danielsson, В. Vegessene Inselen der Sudsee Cullstein, 1955.
Тази легенда за сътворението сподвижникът на Тур Хейердал Бенгт Даниелсон записва на остров Раройа, от групата Туамоту, на 450 морски мили от остров Таити в Тихия океан.
Лошо, Седларов, лошо...М-хм...
цитирай
18. didanov - нещо ти хлопа май
25.03.2019 12:06
нищо, дрънчи си в блога Татарцалкоатл и Тюркилипочтли :)
цитирай
19. dobrodan - Разбирам те отлично
25.03.2019 15:37
Наруших ти зоната на комфорт. Свиквай. И не се чувствай длъжен да коментираш. Можеш просто да сложиш минуса и да четеш. Кой каквото и колкото
си може.
цитирай
20. radostinalassa - В нашия език имало 800 думи майки
26.03.2019 16:32
А в английския само 200. Те нямат време да се занимават с различни неща от това да въртят бизнес. Т.е. те са съкращавали езика ни. При тях по тая причина работи дясното полукълбо, както при китайците.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1036384
Постинги: 376
Коментари: 4954
Гласове: 4114
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031